We vinden het belangrijk om solidair te zijn met mensen die het minder hebben

“Onze dochter heeft in 2001 in Peru stichting Inca Educa opgezet, een stichting die kansarme kinderen beroepsonderwijs en persoonlijke ontwikkeling biedt. Daar had ze geld voor nodig. Wij hebben haar daarbij geholpen via een steunstichting in Nederland. Zo zijn we gestart.

Het was voor ons heel vanzelfsprekend om haar te helpen. Niet alleen omdat het onze dochter is, maar ook omdat we al gewend waren om stichtingen en organisaties te steunen. We vinden het belangrijk om solidair te zijn met mensen die het minder hebben – vanuit dit ‘rijke westen’ kunnen we best aan bijdrage leveren aan een situatie elders. Die betrokkenheid bij sociale zaken hebben we vanuit onze opvoeding zo meegekregen: delen wat je hebt. Dat hebben we allebei met de paplepel ingegoten gekregen.

Inmiddels is onze dochter alweer zes jaar in Nederland. Stichting Inca Educa is nu helemaal in Peruaanse handen. En het gaat goed: we hopen dat ze in Peru volgend jaar in staat zijn het hele onderwijsprogramma zelf te draaien. Dat is ook de bedoeling van ontwikkelingssamenwerking: je moet het niet overnemen of tot in den treure blijven doen, maar vanuit hier faciliterend zijn, op weg helpen, en dan weer loslaten. Wij ondersteunen daarna weer bij een volgende stap: een eigen schoolgebouw realiseren.

Het is mooi om te zien dat bijna iedereen die 15 jaar geleden donateur is geworden, dat nu nog steeds is. Mensen dragen het doel van de school, en dat is met haar terugkomst niet veranderd. (Steun)stichting Inca Educa is groter geworden dan haar.”

Geert Hoogeboom en Marian Jansen van Steunstichting Inca Educa (www.inca-educa.org) zijn aanwezig op Festival Mondial, zaterdag 10 september in het Oranjepark in Apeldoorn. #schakelmee!