‘Pedro was mijn eerste kennismaking met Afrika.’

“Ik ontmoette Pedro in 2001. Na een auto-ongeluk was hij verlamd geraakt tot aan zijn nek, en zijn broer kwam in onze kerk vragen om voor hem te bidden. Ik besloot om hem in het ziekenhuis op te zoeken. Een half jaar lang was ik als een moeder voor hem. Toen stierf hij, op mijn verjaardag. Mijn hart voelde gebroken.

In de tijd dat ik contact met hem had, leerde ik de Afrikaanse taal. Na zijn dood schreef ik zijn vrienden, die me ook weer terugschreven. In de tijd die volgde ontstonden er warme contacten. Eén van deze jongens vroeg me of mijn man en ik ouders wilden zijn tijdens zijn bruiloft, omdat zijn eigen ouders er niet bij konden zijn. Maandag zou hij trouwen. Op zondag kreeg hij een auto-ongeluk, en overleed. Opnieuw brak mijn moederhart.

Deze twee situaties hebben diepe indruk op me gemaakt. De eerste persoonlijke kennismaking met Afrika, met deze twee jongens zonders ouders waar ik graag voor wilde zorgen. Mijn moederhart is toen geraakt.

Ooit hebben we een geldbedrag verdiend, waarvan we geloofden dat het nooit alleen voor ons gezin bedoeld kon zijn. Na al die contacten uit Afrika kregen we ineens de vraag of we in Congo wilden helpen om een kindertehuis op te zetten. Op dat aanbod zijn we niet ingegaan, maar mijn man en ik zijn vanaf dat moment wel zelf verder gaan zoeken naar mensen die verstand hebben van ontwikkelingshulp in Afrika. Dat werden de Afrikaanse Simon en Beatrice, die al jaren op zoek waren naar mensen met wie ze konden samenwerken. We geloven dat God dat zo heeft bedoeld.

Voordat ik Pedro leerde kennen, had ik nog nooit contact gehad met iemand uit Afrika. Inmiddels hebben we een stichting in Kenia, waarbinnen ongeveer 20 Keniaanse kinderen opgroeien. In gezinsverband, vanuit een hele kansarme situatie naar alle mogelijkheden die we wilen bieden. Er is een basisschool met meer dan 250 kinderen en een middelbare school met meer dan 200 kinderen. Vanuit gebrokenheid na de dood van Pedro en daarna van zijn vriend, is dit kunnen ontstaan.”

Ria Hart van God Bless You Homes (www.gbyh.nl) zal aanwezig zijn op Festival Mondial, zaterdag 10 september in het Oranjepark in Apeldoorn.#schakelmee!