Martijn Ros: ”Iedereen heeft een doel in het leven”

“In 19Martijn Ros (Pasuk Foundation)97 was ik op stage in de Filipijnen. Daar ontmoette ik een meisje dat in armoede leefde. Ze groeide op zonder ouders en was, net als veel Filipijnse kinderen, erg gemotiveerd om hard te werken. Dat was een groot contrast met mijn eigen schoolsituatie – ik had het rustig aan gedaan op school en vond het op den duur wel mooi geweest. Ik wilde liever gaan werken. Door haar zag ik dat ik in Nederland de luxe had gehad een opleiding te volgen, terwijl zij die kans niet had. Ik besloot haar te gaan sponsoren.

Bij thuiskomst bleken mensen uit mijn omgeving ook te willen sponsoren. Wat begon met de hulp aan één meisje, groeide uit naar 5, naar 20, naar 100 kinderen. Het werd steeds groter, en daarom zijn we sinds 2006 een officiële stichting. De eerste jaren richtten we ons vooral op het belang van onderwijs. Inmiddels heb ik veel geleerd over de complexiteit van armoede. Educatie is een belangrijk onderdeel, maar het gaat breder dan dat. We kunnen bijvoorbeeld wel onderwijs bieden, maar als kinderen ook honger hebben, dan is onderwijs niet voldoende. Daarom richten we ons nu ook op andere manieren van armoedebestrijding.

Ik geloof dat iedereen een doel heeft in het leven, ook de kinderen die opgroeien in sloppenwijken. Alleen, ze komen er niet bij omdat ze vastzitten in hun situatie. Daar wil ik met Stichting Pasuk iets aan veranderen.”

Martijn Ros van Stichting Pasuk (www.pasukfoundation.org) zal aanwezig zijn op Festival Mondial, zaterdag 10 september in het Oranjepark in Apeldoorn. ‪#‎schakelmee‬!