Als we allemaal iets positiefs doen, moet je eens kijken hoever we kunnen komen

‘ALS WE ALLEMAAL IETS POSITIEFS DOEN, MOET JE EENS KIJKEN HOEVER WE KUNNEN KOMEN’

“Het is niet eens begonnen vanuit een passie voor jongeren in Afrika,” zegt Gonneke Campen van Stichting Young Africa. “Wat ik wilde, was de wereld een beetje mooier maken. Een reden om ‘s ochtends mijn bed uit te komen. Heel lang voelde ik me machteloos over het onrecht in de wereld. Er is zoveel ellende, wat kan ik daartegen beginnen?

In 1998 maakte ik de keuze om samen met goede vriendin Dorien Beurskens een tijdje naar Afrika te gaan om Keniase straatkinderen te helpen. Dat veranderde mijn leven. Dorien besloot Stichting Young Africa International op te richten en vroeg mij bestuurslid te worden van de vestiging in Nederland. Inmiddels ben ik al 18 jaar intensief betrokken bij Young Africa, en heb ik de Afrikaanse jongeren in mijn hart gesloten. Soms zeggen ze tegen me: “Gonneke, you changed my life”. Dat raakt me. Maar nog meer raakt het me om hun kracht te zien: uiteindelijk hebben ze het zelf gedaan.

Deze jongeren zijn mijn antwoord op het cynisme in de wereld. Als mensen nu tegen mij zeggen: “Er is zoveel onrecht, wat kan ik nou betekenen?” dan zeg ik ze: “Als we allemaal iets positiefs doen, moet je eens kijken hoever we dan kunnen komen.”

Young Africa (www.youngafrica.nl) zal aanwezig zijn op Festival Mondial, zaterdag 10 september in het Oranjepark in Apeldoorn. ‪#‎schakelmee‬!