‘Als het met de kinderen goed gaat, gaat het met de toekomst goed.’

“Vroeger kreeg ik een glaasje Ranja als ik jarig was. Tegenwoordig lachen kinderen daar om, maar toen was dat een traktatie. Ik ben geboren in de oorlog. Ik weet nog wat het is om met minder te moeten leven. Tegelijkertijd heb ik ook meegemaakt hoe het is om het steeds beter te krijgen. Juist daardoor was het voor mij heel logisch dat ik me bij Unicef aansloot als vrijwilliger – ik had het goed, andere kinderen hadden dat niet. Inmiddels is dat 59 jaar geleden.

Waarom ik nog steeds bij Unicef ben? Er is geen reden geweest om te stoppen. Kinderen zitten nog steeds in de knel. Ik denk zelfs dat het nu harder nodig is dan toen. Er zijn zoveel kinderen op de vlucht, en hoe gaat het met hen? Vaak worden zij nog eens extra slachtoffer van mensen die zelf ook in de knoop zitten.
Toen ik begon was ik 14 jaar, en zelf nog een kind. Later heb ik jaren in het onderwijs gewerkt, en ben ik me altijd voor Unicef blijven inzetten. Ik vind het zo belangrijk dat het met kinderen goed gaat. Als het met kinderen goed gaat, gaat het met de toekomst goed.”

Riet van der Lee van Unicef (www.unicef.nl) zal aanwezig zijn op Festival Mondial, zaterdag 10 september in het Oranjepark in Apeldoorn.